از
روش رعد و برق مصنوعی که معمولا با یک لامپ مهتابی که داعما در حال روشن و
خاموش شدن است انجام میشود کمتر استفاده شده و بهترین روش استفاده از
سرما است
در پایان روز دوازدهم دوم پس از رشد مناسب کپک ها بر روی
کمپوست تمامی روزنامه های موجود بر روی کمپوست ها را برداشته و اقدام به
هوادهی و تهویه هوا میکنیم .
حال نوبت به کم کردن دما میرسد . ما برای شوک دهی باید دما را به 16 تا 17 درجه برسانیم
این مقدار دما باید طی 2 روز بتدریج کم شود یعنی در پایان روز اول تا 20 درجه و در روز دوم به 16 درجه برسانیم
همیشه معیار دمای ما دمای داخل کمپوست است و چه بسا هوای محیط در برخی اوقات دارای دمایی بسیار کمتر از کمپوست باشد
باید دمای 16 درجه داخل کمپوست به مدت 30 تا 40 ساعت باقی بماند و سپس دما را تا 18 یا 19 بالا ببریم .
در ابتدای کاهش دما میتوان به قطور شدن کپک ها پی برد و رنگ کپک ها سفید تر میشود .
افزایش
دوباره دما به این دلیل است که در دمای پایین رشد قارچ کم است و اگر در
دمای 16 باقی بمانیم زمان را از دست خواهیم داد و نمیتوان در یک دوره 2
ماهه میزان مورد نظر را برداشت کرد
پس از شک دهی ته سنجاقی ها ظاهر
میشوند و به تدریج به دکمه های کوچک تبدیل میشوند .از زمان شوک دهی تا
برداشت اولین قارچ ها در حدود یک هفته زمان لازم است در این مدت رطوبت سالن
را بین 70 تا 80% نگاه دارید
در تهویه هوا هم دقت کنید . هوای تازه در کلیه مراحل باعث رشد بهتر میشود .
قارچ نیز از معدود گیاهانی است که برخلاف گیاهان دیگر و مانند انسان به
جای تولید اکسیژن ، دی اکسید کربن تولید و اکسیژن مصرف میکند و تهویه هوا
در اکسیژن رسانی به آن موثر است اگر در موقعیت گرما در زمان شوک
قرار داشتید میتواند از تکه های یخ استفاده کنید به این صورت که در آب
کولر از تکه های یخ انداخته و به این وسیله دمای هوای تولیدی را کاهش دهیداز کولر گازی نمیتوان استفاده نمود چراکه اساس کار کولر گازی با رطوبت
سازگاری ندارد و رطوبت سالن کاهش پیدا کرده و علاوه بر آن به کولر فشار
زیادی وارد خواهد شد . البته اگر مجبور به اینکار شدید میتوانید اتاقک محل
کولر های آبی را با کولر گازی خنک کرده و به این وسیله به طور غیر مستقیم
از هوای کولر گازی استفاده کنید.
در
این مرحله از پرورش و تولید قارچ قبل از زمان برداشت شاید تا جندین کیلو
در هر روز برداشت داشته باشیم . در برخی کمپوستها قارچ ها بسیار بزرگ و
آماده برداشت میشوند ولی هنوز باردهی اول شروع نشده است .
در تولید
قارچ 3 مرحله اصلی باردهی وجود دارد که میزان باردهی در هر یک بسیار بالا
است . و در یک روز در سالنهای یزرگ چند صد کیلو را باید در مدت کوتاهی
برداشت کرد .
به هر یک از این 3 مرحله یک فلش گفته میشود .
معمولا
بعد از شوک دهی یک هفته تا فلش اول فاصله داریم . شاید این مرحله شما را
غافلگیر کند . چراکه در این زمان به سرعت رشد قارچ پی خواهید برد . در مدت
کوتاهی قارچ ها کمپوسترا سفید میکنند و تعداد زیادی قارچ دیده میشود .
در این زمان نباید فقط نظاره گرد بود .دایم سالن را بررسی کنید و خوشه های رشد کرده را خلوت کرده و قارچ های بزرگ را برداشت کنید .
از
رطوبت غافل نشوید !!! قارچ ها در این زمان در حال مصرف آب هستند . حتما
میدانید که قارچ تا 90% از وزن خود آب جذب میکند و در حقیقت تنها 10% مواد
غیر آبی در آن وجود دارد بنابراین با زیاد شدن قارچ ها خاک نیز خشکتر
میشود
آبیاری را در زمانهایی انجام دهید که خاک خشک شده باشد یعنی اگر رطوبت خاک به اندازه کافی باشد لزومی به آبیاری وجود ندارد .
روشی که برای تشخیص میزان خشکی خاک انجام میدهند به این صورت است : کمی خاک را به اندازه حبه قند بردارید آنرا فشرده کنید . در این زمان باید تنها 1 قطره از آن چکیده شود نه بیشتر و نه کمتر .
شرایط
رطوبتی یک خاک مناسب چنین است . اگر خاک خشک باشد آبیاری را انجام دهید و
از هوادهی استفاده کنید تا کلاهک قارچ ها به سرعت خشک شوند .
اگر
کلاهک قارچ به سرعت خشک نشود منجر به لکه هایی قهوه ای رنگ بر روی آن
میشود که نوعی باکتری است . البته میتوان در اینصورت نیز قارچ را مصرف کرد
بهترین
روش آبدهی توسط آبپاش به صورت دوش حمام است . این روش باعث میشود که خاک
توسط آب پاشیده نشود و منجر به کنده شدن قارچ های کوچک نشویم .
دما
نیز در این دوره همچنان 20 درجه است . ولی میتوانیم دما را کمتر کنیم تا
رشد قارچ با سرعت کمتری انجام شود و مهلت بیشتری برای برداشت داشته باشیم .
اگر
تصمیم داریم که تا ساعت دیگری اقدام به برداشت قارچ کنیم به هیچ وجه
آبیاری نباید انجام داد . بهترین حالت آبیاری 6 تا 10 ساعت پیش از برداشت
است .
برای برداشت قارچ از سبدهایی که برای میوه ها استفاده میشود
استفاده کنید . میتوانید از میدان های میوه و تره بار تعداد زیادی از آنها
را تهیه کنید . که البته پیش از استفاده باید آنها را ضد عفونی کنید .
حالا نوبت به برداشت قارچها با جزئیات بیشتر میرسدچه قارچهایی را برداشت کنیم و کدام ها را نه ؟
همیشه این سوال پیش می آید که جه دلیلی دارد که قارچهای کوچک را هم برداشت کنیم ؟
در زمان برداشت قارچها باید توجه کرد که در هیچ بخشی قارچها به صورت توده و خوشه ای نباشد
قارچهای
توده ای را حتی اگر بسیار کوچک هستند ( مثلا به اندازه گردو یا کمی
کوچکتر) باید از محل برداشت تا به دیگر هایچها هوا برسد
این گفته به این معنا نیست که کلیه خوشه را از جایش بکنیم کافیست بین هر 5 قارچ یکی را بکنیم یعنی در وسط
پس از کندن قارچها از جایشان باید دنباله باقی مانده از آن که حاوی ریشه و خاک است را از پایه جدا کنیم
در
برخی اوقات کلاهک فارچ، خاکی است که باید آن را برای بهتر شدن چهره قارچ
از خاک پاک کنیم که میتوان از ابزار های گوناگونی استفاده کرد.
پس
از برداشت قارچ بهتر است آنرا فورا به مدت نیم ساعت در دمای 4 درجه
نگهداری کرد و یا انرا در هوا و محیط سالن تا عرضه آن نگهداری کرد.
آموزش نگهداری قارچ بعد از برداشت قارچ قارچها
پس از برداشت نیز مانند قبل از برداشت دارای رشد هستند و اگر به موقع
نتوانیم اقدام به فروش محصولات کنیم حتما از کیفیت قارچها کاسته خواهد شدبرای
مثال ممکمن است قارچی را بچینید و هنوز با کیفیت است و به اصطلاح پره های
آن هنوز پوشیده است و چند ساعت دیگر که اقدام به فروش قارچها میکنید
ببینید که بسیاری از قارچها بی کیفیت شده و پره های داخل آنها باز شده و
به اصطلاح قارچ درجه 3 یا پشت باز میشود.
با کیفیت:بی کیفیت :یک راه برای جلوگیری از این اتفاق که در جلسه پیش نیز اشاره ای شد . قرار دادن قارچ ها در دمای 4 درجه به مدت حداقل نیم ساعت است این کار باعث میشود رشد قارچ متوقف شود و تا زمان فروش و تا مدت بیشتری ماندگاری داشته باشدتوصیه میشود پس از برداشت قارچها را در نایلون و کیسه های نهایی که برای فروش استفاده میشوند قرار ندهیداین امر موجب میشود که حرارت قارچها بیشتر شده از کیفیتشان هم کم شود و همچنین منجر به تعرق داخل کیسه خواهد شدبرای
جلوگیری از این مشکل توصیه اول این است که پس از چیدن قارچها را نخست در
سبد هایی کم عمق قرار دهید. و تنها قبل از فروش در زمان وزن کردن قارچها و
فروششان آنها را در کیسه ها قرار دهید.
همیشه قارچها را در کیسه های 5 کیلویی کشیده و به ویزیتور بدهید.
توصیه دوم استفاده از روزنامه است . پیش از وزن کردن قارچها و قرار دادن آنها در کیسه ها روزنامه ای را در ته کیسه ها قرار دهید .
این روزنامه 2 خاصیت عمده دارد :جذب رطوبت موجود در کیسه و جلوگیری از تعرق و ته نشین شدن گل و لای موجود بر روی روزنامه
اصول چیدن قارچشاید به نظر بیاید که چیدن قارچ ساده ترین مرحله در پرورش قارچ است !اما اگر چیدن قارچ را دست کم بگیرید تمام زحماتی که از زمان خریدکمپوست کشیده اید تا حدودی از بین خواهد رفت .
منظور از چیدن اصولی قارچ چیست ؟فرض کنید امروز روز برداشت قارچ در سالن است و از دیشب تا امروز یکدفعه مقدار زیادی قارچ در سالن ظاهر شده .حالا بعد از اقدام به چیدن قارچها پس از چند ساعت متوجه میشوید که زمان
برای برداشت بموقع قارچ ها ندارید و به سرعت در حال رشد هستند . اینجاست که
هر طور شده میخواهید قارچ ها را از روی کمپوستها جمع کنید و دقیقا مشکل
از همینجا شروع میشود به تمیزی قارچ ها بی توجه میشوید و فقط آنها را برداشت میکنید و درسبدها میریزید . بله
البته شاید چاره ای هم در اکثر مواقع وجود نداشته باشد ولی همین کار شما
باعث میشود ویزیتور که جهت خرید بار قارچ شما اقدام میکند به دلیل خاکی
بودن قارچ ها آنها را با قیمتی بسیار کمتر خریداری کند و این یعنی ضرری هنگفت سناریوی بالا برای بیشتر قارچ کاران تازه کار رخ میدهد . سعی کنید پیش از برداشت از دستکش های پلاستیکی یکبار مصرف استفاده کنید قارچها را پس از چیدن توسط فرچه های رنگ که در آغاز کار آنها را شستهاید تمیز کنید ( یعنی خاک بالای آنها را پاک کنید)از فشار دادن فرچه بر روی کلاهک اجتناب کنید چون باعث سیاه شدن آنخواهد شد .
قارچها را چطور برداشت کنیم که کلاهک از پایه جدا نشود ؟برای
چیدن قارچ اول با انگشت شست وسط کلاهک را کمی فشار دهید و سپس و به
اندازه 45 درجه قارچ را در جهت چرخش عقربه های ساعت بچرخانید و آنرا از
روی کمپوست جدا کنیدپس از خارج شدن قارچ از خاک تکه ای خاک در انتهای آن وجود دارد که باید آنرا توسط چاقو جدا کنیدو قارچ را مستقیما به سبد بیندازید . البته توجه کنید که آنرا به داخل سبد پرت نکنید . اینکار منجر به سیاه شدن قارچ خواهد شدته مانده های قارچ که بوسیله چاقو جدا شده را در روی زمین رها نکنیدو سریعا از زمین جمع آوری نمایید. این ته مانده ها منجر به آلودگی باکتریای در سالن شما خواهند شد.معمولا
قارچ چین ها این ته مانده ها را در همان ابتدا در داخل کیسه میریزند تا
هم جمع آوری ثانویه را لازم نداشته باشند و هم از آلودگی جلوگیری شود.
روش بسته بندی قارچما
همه مراحل کشت قارچ را تا کنون پشت سر گذاشتیم ، در جلسه گذشته آموختیم
که چطور قارچ را از رویکمپوست برداشت کنیم تا نه به قارچ آسیبی برسد و نه
از بازار پسندیش کم شود.
پرورش قارچ بسته بندیحالا نوبت به آن رسیده که بیاموزیم که بهترین روش برای آماده سازی برای فروش قارچ چیست ؟خیلی
از پرورش دهندگان قارچ را بصورت فله عرضه میکنند و میشه گفت بهترین گزینه
هم برایسالن های پرورش قارچ خوراکی کوچک همین کار است .
اما ما در این آموزش هر دو روش بسته بندی گرمی و کیلویی را خواهیم آموخت قارچها
را پس از برداشت در داخل سبد ریخته و کمی در داخل هوای سالن نگاه میداریم
و اگر محدودیت فضا نداشتیم بهتر است تا زمان عرضه به ویزیتور در آنجا
نگاه داریم از انباشتن قارچ بر روی هم خودداری کنید . بهترین روش نگهداری
قارچ در سبدهایی که ظرفیتی بیش از 7 یا 8 کیلو ندارند است.
پیش از رسیدن ویزیتور کیسه های 5 کیلویی را آماده کرده و ترجیحا در کف آنها از روزنامه استفاده میکنیم تا گل و خاک در آن جمع شود
قارچها
را پس از وزن کردن در کیسه های 5 کیلویی ریخته و درب کیسه ها را تا زمان
رسیدن ویزیتور باز میگذاریم تا از تعرق آنها جلوگیری شود . این روش بهترین
حالت نگهداری قارچ تا زمان ارائه آن به ویزیتور هاست . توجه داشته باشید
که ویزیتور ها همیشه سعی در خریدن ارزانتر بارشما دارند پس مراقب باشید که
هیچ بهانه ای به دستشان ندهیددر روش دوم عرضه محصول بسته بندی ان
در داخل ظروف گرمی است اما برای اینکار الزاما باید لیبل داشت . یعنی به
طور کلی باید برای هر نوع بسته بندی مجوز داشت.
و راه چاره هم
مذاکره با تولید کنندگان قارچی است که دارای لیبل هستند و در ازای تضمین
هایی در مورد کیفیت و بهداشت لیبل خود را در اختیار شما میگذارند و
میتوانید با نام تجاری آنها قارچ خود را عرضه کنید .اما دقت کنید که قارچهای بسته بندی دیرتر به فروش میرسند و ممکن است در این مورد متضرر شویدما
همه مراحل را تا کنون پشت سر گذاشتیم ، در جلسه گذشته آموختیم که جطور
قارچ را از روی کمپوست برداشت کنیم تا نه به آن آسیبی برسد و نه از بازار
پسندیش کم شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید