بخش دوم آموزش
پس از برش دادن کیسه های کمپوست زمان آماده ساخت خاک پوششی میرسد
خاکدهی کمپوست همانطور که قبلا توضیح داده شده به 2 صورت انجام میشود
1- خاکدهی خشک
2-خاکدهی مرطوب
روشهای بالا به نوبت توضیح داده خواهد شد ولی لوازمی نیز قبل از شروع به کار احتیاج خواهیم داشت در
سالن های بزرگ برای خاکدهی نیاز به یک پیمانه برای اندازه زدن خاکها است .
چراکه در زمان خاکدهی یک سالن با 500 کمپوست نمیتوان در سالن براحتی
میران خاک ریخته شده بر کمپوست ها را اندازه زد یا به عبارت دیگر امکان کم
و زیاد شدن خاک بر روی کمپوست ها وجود دارد.در
ضمن اغلب سالن ها فضای زیادی برای آماده کردن خاک در سالن ندارند و
بنابراین خاک ها را در راهروی خارج سالن یا در بیرون از محل پرورش
قــــارچ آماده میکنند . پس برای راحتی در بیرون سالن خاکهای پیمانه شده
را به داخل سالن منتقل میکنند .
خاک در این روش بدلیل کم آب بودن سبک بوده و زمان حمل و صاف کردن بسیار راحت تر از خاک خیس بوده و انعطاف پذیر تر است
مدت زمانی که در روش خاکدهی تر در زمان خاکدهی صرف میشود در این روش صرفه جویی میگردد
معایب :
رشد دیرتر میسلیوم های قارچ به داخل خاک
عدم یکنواختی در زمان باردهی و عدم توازن در فلش های مختلف و باردهی بالای فلش اول
فشرده شدن خاک در زمان آبدهی و کم بودن فضای تنفس
بنابراین
اکثر سالن های مجهز و بزرگ تولید قارچ از روش دوم استفاده میکنند که
بوسیله آبخاک خیس شده و سپس بر روی کمپوستها ریخته میشود .
میزان آب مورد نیاز برای خیس نمودن خاکها باید بر اساس پیمانه ریخته شود و زیاد بودن آب مشکلاتی در رشد میسلیوم ها ایجاد خواهد کرد.
سی
دی های آموزشی که در آینده در وبلاگ قرار خواهد گرفت شامل ویدئو هایی است
که بهترین میزان رطوبت خاک در زمان افزودن به کمپوست در آن نشان داده
میشود .
در روش خاکدهی خشک اگر با میزان آبدهی در روزهای 5 یا 6
اقدام به از بین بردن تعدادی ازمیسلیوم ها ( کپک هایی که بعدا به قارچ
تبدیل میشوند ) ننمایید احتمال باردهی بسیار زیاد در اولین برداشت وجود
خواهد داشت که این اتفاق بسیار نا خوشایند بوده و منجر به خستگی نیروی کار
و مشکلاتی در فروش قارج خواهد شد.
روش خاکدهی مرطوب
در
این نوع خاکدهی بهتر است قبل از مخلوط کردن خاک همراه آب با آزمایش یک
کیسه خاک معیار مقدار آب در هر کیسه خاک را اندازی گیری کنیم تا بتوان همه
خاکها را در یک زمان با آب مخلوط کنیم میزان مناسب آب برای مخلوط نمودن با خاک از روش زیر تشخیص داده میشود ریحتن یک یا نصف از یک کیسه خاک در ظرفی که امکان مخلوط کردن خاک پوششی قارچ و آب در آن وجود داشته باشد.
افزودن کمی آب و مخلوط کردن خاک همراه با آب
اندازه گیری و دقت در مقدار آب ریخته شده در خاک
برداشتن یک مشت خاک و فشار دادن خاک در دستتان
در نهایت چکیدن یک قطره آب با فشردن خاک ( در سی دی مربوط به خاکدهی که
به زودی در سایت قرار میگیرد این نکته در فیلم آموزشی نشان داده میشود )بعد از پیمانه زدن میزان آب و خاک آماده سازی خاک را شروع میکنیمچند کیسه از خاک های پوششی را از کیسه ها خارج میکنیم و بر روی هم انباشته میکنیم مقدار آبی که برای هر کیسه خاک پیمانه زده بودیم را بر اساس تعداد کیسه های خالی شده به خاک می افزاییم قبل از ریختن آب بر روی خاکها به آب بهتر است به میزان یک قاشق غذا خوری
کاربندازیم به هر 20 لیتر آب اضافه کنیم ( البته استفاده نکردن از قارچ
کشها توصیه میشود ! ولی این روش پیشگیری از کپک سبز و برخی آلودگی هاست که
بعضا مورد استفاده قرار میگیرد و در اینجا صرفا جهت آموزش نوشته شده )از قبل چند بیل را شسته و با کلر ضد عفونی میکنیم شروع به هم زدن خاکها کرده و تا جایی که خاک یکدست شود به این کار ادامه میدهیم پس از آماده شدن خاک مقداری از خاک را به داخل سالن برده و در آنجا بر روی کمپوست ها میریزیم .
میزان خاک موجود بر روی هر کمپوست باید بیشتر از یک بند انگشت کمپوست را بپوشانددر اینجا مقدار خاکی را که بر روی یک کمپوست ریخته ایم تا کاملا آن را بپوشاند را پیمانه میزنیم میتوان خاک خیس شده را همراه با فرقون ( البته شسته شده و ضدعفونی شده با کلر ) به داخل سالن منتقل کنیم در داخل سالن به میزان خاک پیمانه شده در سطل میریزیم و بر روی کمپوستها
خالی میکنیم و همین عمل را تکرار کرده تا خاک اضافی بر روی کمپوستها ریخته
نشود در این زمان نیازی به صاف کردن خاکها نیست میتوانید کلیه خاکها را ریخته و در یک زمان همه آنرا صاف کنید دقت کنید روی کمپوستها کاملا با خاک پوشیده شده باشد و خاک زیاد و خاک کم
هر دو منجر به مشکلات تولید میشود . خاک زیاد باعث خواهد شد بیشتر زحمت
رشد مربوط به رشد میسلیوم در داخل خاک شود و باردهی را کم میکند - و
خاکدهی کم منجر به از دست دادن رطوبت خاک و نفوذ آب به داخل کمپوست در
زمان آبدهی خواهد شد.
آموزش رایگان پرورش قارچ
پس از صاف نمودن کلیه خاکها بر روی کمپوست اقدام به پهن کردن روزنامه بر
روی کمپوستها کرده و روزنامه های پهن شده را خیس نگه میداریم اگر
تا بحال دوره های پرورش قارچ این وبلاگ را دنبال کرده باشید پس از توضیحات
خاکدهی که در جلسات قبل توضیح داده شده نوبت به آبدهی میرسد.
پس
از خاکدهی. کمپوست ها و پهن کردن روزنامه ها بر روی آن و خیس نگاه داشتن
آن تا روز دوازدهم باید چند بار به خاکها آبدهی کرد.برای آبدهی روزنامه
های پهن شده بر روی کمپوستها را کمی مرطوب میکنیم - تا اندازه ای که قابل
برداشتن باشد - این عمل باعث میشود روزنامه ها به یکدیگر بچسبند و جمع
شدنشان راحت تر باشد آبدهی بهتر است یکبار در روز سوم ٣ - یکبار
در روز هفتم ٧ - و یکبار در روز دهم ١٠صورت گیرد . البته توجه کنید که این
شیوه آبدهی تجربی بوده و شاید هر پرورش دهنده شیوه خاصی درآبدهی داشته
باشد و شیوه هایی متفاوت از شیوه ای که در بالا گفته شد را بشنویم .
آبدهی
خاک باید به حدی انجام شود که به هیچ عنوان آب به داخل کمپوست وارد نشود و
در حجم بیشتر آب در خاک بماند . آبدهی بیش از حد باعث میشود تا آب به
کمپوست وارد شود و باعث کشته شدن میسلیوم ها شود که در نتیجه ورود
میسلیوم( میسلیوم = کپک هایی که در آینده به قارچ تبدیل میشوند و به رنگ
سفید هستند ) به داخل خاک کند میشوددر روش آبدهی بالا آبدهی سنگین
مد نظر ما است . این نوع آبدهی با آبدهی سبک که در آن تنها سطح روی خاک
مرطوب میشود تفاوت دارد . در این روش باید کلیه خاک موجود بر روی کمپوست
خیس شود .
بهترین راه برای آبدهی استفاده از آبپاش هایی است که بر
روی شلنگ آب نصب میشوند و آب در آن به شکل دوش آب خارچ میشود . توجه داشته
باشید که باز بودن آب باید به حدی باشد که در زمان آبدهی باعث جابجا شدن
خاکها نشود هیچگاه نباید آب به صورت مستقیم بر روی کمپوست با فشار ریخته شود پس
از آبدهی کمپوست ها باید روزنامه هایی جدید به روی آنها پهن شود و دوباره
روزنامه های پهن شده را نیز مرطوب کرد . مرطوب نگاه داشتن روزنامه ها تا
روز دوازدهم باید انجام شود و تقریبا هر چند ساعت یکبار این عمل باید
تکرار شود تا محیطی مرطوب در زیر روزنامه ها ایجاد تا محلی مناسب برای رشد
کپک ها ایجاد شود از روز ورود کمپوستها به سالن ١٢ روز طول کشید
تا میسلیوم ها در کمپوست رشد کنند . در این دوره هیچ نیازی به وجود رطوبت
در سالن نیست . در ١٢ روز دوم که بعد از خاکدهی آغاز میشود وجود رطوبت در
سالن به دلیل مرطوب نگاه داشتن خاکها ضروری است . البته روزنامه ها در
ایجاد رطوبت موثر هستند و بخش عمده ای از رطوبت را تامین میکنند ولی در
صورتی که رطوبت ساز یا دستگاه تامین رطوبت در سالن نباشد مجبور هستیم در
فواصل کوتاه مدت اقدام به مرطوب کردن روزنامه ها کنیم حتما در سالن
شما وجود محلی برای خروج آب ضروری است . هم در زمان شستشوی سالن و هم در
زمان آبدهی مقدار زیادی آب باید از سالن خارج شود در زمان آبدهی کمی هوای سالن خنک میشود.
از
اینکه کمی در بروز رسانی وبلاگ تاخیر بود متاسفم . تنها در پایان روز
امکان بروز رسانی وبلاگ رو دارم ولی به دلیل استقبالی که دوستان از خدمات
مشاوره ای داشتند کمی درگیر پاسخ دادن به دوستان بودم ولی مشکلات پرشین
بلاگ هم مزید بر علت بود . چراکه چند روزی صفحات وبلاگ دیده نمیشد و بروز
رسانی هم چندان فایده ای نداشت
الان در چه مرحله ای هستیم ؟
خرید
کمپوست --> انتقال به سالن --> ١٢ روز اول --> پاره کردن
پلاستیک کمپوستها --> ١٢ روز دوم --> خاکدهی به کمپوستها -->
نگهداری سالن پرورش قارچ --> رافلینگ تا شوک دهی
پس از
خاکدهی سالن پرورش قارچ و مرطوب نگاه داشتن آن کم کم شاهد رشد کپک ها در
خاک خواهیم بود . این کپک ها سفید رنگ هستند و با آن کپک هایی که قبلا
میشناختیم کاملا متفاوتند .
کپک ها به مرور در داخل خاک رشد میکنند تا به سطح خاک رسیده و با کنار زدن روزنامه ها قابل رویت باشد مرطوب
نگاه داشتن روزنامه ها تاثیر بسیاری در رشد بهتر میسلیوم ها خواهد داشت
ولی باید توجه کنید که آب زیادی به روزنامه ها ندهیم چراکه کمی بی دقتی و
اشتباه منجر به ورود آب به داخل کمپوست ها خواهد شد .
بهترین دمای
داخل کمپوست در این دوره نیز ٢٧ درجه است . به این صورت که دماسنج میله ای
را داخل کمپوست قرار داده و دمای کمپوست را چک میکنیم . بهتر است دماسنج
را از روی روزنامه ها به داخل کمپوست قرار دهیم و تا پایان و تخلیه کمپوست
ها در داخل آن باشد . توصیه میشود در قسمتها و طبقات مختلف دماسنج را
قرار دهیم و میانگین دمایی این نقاط را ، دمایی بین ٢٧ تا ٢٩ نگاه داریم .
هوادهی
در این دوره نیز نقش زیادی دارد توصیه میکنم هوای تازه را به سالن وارد
کنید که بهترین رشد را داشته باشید . ولی حواستان به میزان رطوبت و از دست
ندادن آن نیز باشد
رافلینگ : رافلینگ در تولید و پرورش قارچ خوراکی
یکی از گزینه های تقریبا اختیاری به حساب می آید . میتوانید انجام دهید
یا انجام ندهید ولی رافلینگ چیست ؟
پس از رشد کپک ها در خاک آنها به
صورتی تقریبا نا هماهنگ در کمپوست دیده میشوند . این کپک ها در آینده با
سرد کردن سالن به یکدیگر نزدیک شده و تبدیل به گره و در نهایت به اصطلاح
-- سر -- سنجاقی شکل و در نهایت نیز به شکل دکمه های کوچک تبدیل میشوند و
نامقارچ دکمه ای هم به دلیل شباهت این قارچ های تازه متولد شده به دکمه
است
اگر این کپک ها به همان صورت رشد کنند در یک جا از کمپوست شاهد
تعداد زیادی قارچ خواهیم بود و در جای دیگر خاک ما خالی از قارچ دیده
میشود و یا در روز اول باردهی بار بسیار زیادی در فلش اولمان خواهیم دید
که فروش آن مشکل میشود .
برای رفع این مشکل در روز ششم یا هفتم --
معمولا توسط پنجه دست -- خاک روی کمپوستها را زیر و رو کرده تا این گره ها
یکنواخت شوند و به دو روش نیز صورت میگیرد .
رافلینگ سطحی : با نوک انگشتان دست تنها خاک روی کمپوستها به عمق یک سانتی متر را جابجا میکنیم
رافلینگ عمقی : همان روش توضیح داده شده در بالا که خاک به کلی در آن جا بجا میشود
فقط در رافلینگ قارچ توجه کنید که خیلی با خاک بازی نکنید . این امر منجر به ضعیف شدن کمپوست میگردد
چرا
بعضی رافلیگ را انجام نمیدهند . رافلینگ به این دلیل انجام میشود که
میزان باردهی قارچ تقسیم شده و در چند روز صورت بگیرد ولی این روش بی ضرر
هم نخواهد بود و منجر به کاهش تولید میشود چرا که شما زحمت کمپوست برای
رشد را در چند روز به هدر میدهید . در نهایت برای تازه کار ها رافلینگ
گزینه مناسبی است بهتر است آبدهی بعد از رافلینگ انجام شود . البته به آبدهی توجه کنید که هیچ گاه به هیچ وجه آب به داخل کمپوست نرسد .
پس از رافلینگ دوباره -- بهتر است روزنامه های جدید -- به روی کمپوستها بچینید.